7 lutego 2013

Prawie jak Dunkin' Donuts

Pączki z dziurką:










Lista zakupów
- Mąka- 250 gramów
- Soda oczyszczona- 1,5 łyżeczki
- Serek mascarpone- 250 gramów (1 opakowanie)
- Cukier- 100 gramów
- Jajka - 2 sztuki
- Olej słonecznikowy- 1 litr
- Cukier puder- 1 szklanka
- Cytryny- 2 sztuki
- Polewa czekoladowa, wiórki czekoladowe 

Wykonanie:
Mąkę, sodę, serek mascarpone, cukier i jajka mieszamy w misce.
Po połączeniu ciasto wyrabiamy ręką.
Wykładamy ciasto na posypany mąką blat i rozpłaszczamy dłonią na placek o wysokości około 1 cm.
Wycinamy kółka szklanką, a środki kieliszkiem lub nakrętką.
Olej wlewamy do garnka i zagotowujemy. (wersja dla profesjonalistów- olej ma mieć 175C; wersja dla mniej zaawansowanych- ma się nagrzać :)
Oponki smażymy po 4-5 sztuk za jednym razem, przez około 2 minuty z każdej strony.
Po usmażeniu wyjmujemy na papierowy ręcznik kuchenny i polewamy lukrem.

Lukier cytrynowy: Szklankę cukru pudru mieszamy z sokiem z dwóch cytryn na gładką masę
Polewa czekoladowa: przygotowanie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.




  Cena: około 19 PLN za 14 sztuk

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz