22 lutego 2013

Rozgrzewający krem z pomidorów

Krem z pomidorów:




Lista zakupów:
Cebula- 2 sztuki
Seler naciowy- 2 łodygi
Czosnek- 2 ząbki
Przecier pomidorowy/zagęszczony sok pomidorowy (Passata)- 700 ml
Bulion drobiowy lub warzywny- 500 ml
Cukier- 2 łyżki
Sól i Pieprz do smaku
Masło- 1 łyżka
Chuda śmietanka (opcjonalnie)
Natka pietruszki- do dekoracji

Wykonanie:
W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło.
Cebulę i selera kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle około 15 minut.
Pod koniec smażenia dodajemy drobno pokrojony czosnek.
Dodajemy przecier pomidorowy, bulion i cukier.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Całość miksujemy blenderem.
Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na małym ogniu 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz