12 lutego 2013

Tarta na słono

Tarta z porem, papryką i chilli.



Lista zakupów:
Mrożone ciasto francuskie- 1 opakowanie
Cebula- 1 sztuka
Papryka czerwona- 1 sztuka
Por- 1 sztuka
Papryczka Chilli- 1 sztuka
Olej lub Oliwa- 1 łyżka
Ser Feta (lub podobny)- 1 opakowanie
Śmietana 12%- 100 ml
Jajka- 2 sztuki
Mąka- 1 łyżka
Ser Żółty- około 1 szklanki tartego sera
Sól, pieprz

Wykonanie:
Ciasto francuskie rozmrażamy na blacie w kuchni.
Wykładamy ciastem foremkę do tarty.
Składniki podane w przepisie wystarczą na 1 dużą formę na tartę lub 4 małe foremki.
Ciasto zapiekamy w piekarniku w temperaturze 170 C przez około 15-20 minut. Przed włożeniem do piekarnika ciasto należy obciążyć (przygniatamy inną foremką lub specjalną fasolką i pieczemy z obciążeniem).
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, pora w talarki, usuwamy pestki z papryczki chilli.
Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy.
Warzywa smażymy na patelni przez około 5 minut, mieszając.
Warzywa wykładamy na podpieczone ciasto francuskie.
Śmietanę mieszamy z mąką, jajkami, pokruszonym serem feta, solą i pieprzem. Zalewamy warzywa.
Na wierzchu tartę posypujemy tartym żółtym serem.
Całość zapiekamy w piekarniku przez kolejne 15 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz