Panna Cotta z truskawkami
Mleko 3,2%- 250 ml
Śmietanka 36%- 250 ml
Wanilia- laska lub zapach waniliowy
Cukier waniliowy- 1 torebka
Cukier- 1 łyżka
Żelatyna- 3 łyżeczki
Truskawki- do dekoracji
Wykonanie:
3 łyżeczki żelatyny zalewamy 2 łyżkami gorącej wody i mieszamy.
Mleko i śmietankę zagotowujemy.
Wyjmujemy ziarenka z laski wanilii i dodajemy do mleka (ewentualnie dodajemy kilka kropli zapachu waniliowego).
Dodajemy cukier i cukier waniliowy i mieszamy do momentu rozpuszczenia się.
Kiedy mleko i śmietanka zagotują się, zdejmujemy garnek z gazu i dodajemy żelatynę. Dokładnie mieszamy.
Rozlewamy do foremek.
Po ochłodzeniu wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny.
Składniki wystarczą na 2 porcje.
Jeśli chcemy wyjąć panna cottę z foremki, wkładamy foremkę na kilkanaście sekund do miseczki z gorącą wodą i odwracamy do góry nogami.
ale powiało wakacjami, wygląda pięknie!
OdpowiedzUsuńdo wakacji jeszcze troche- trzeba się jakoś wspomagać żeby dotrwać :)
Usuń