13 lutego 2013

Pierwsze truskawki w tym roku i Panna Cotta

Panna Cotta z truskawkami



Lista zakupów:
Mleko 3,2%- 250 ml
Śmietanka 36%- 250 ml
Wanilia- laska lub zapach waniliowy
Cukier waniliowy- 1 torebka
Cukier- 1 łyżka
Żelatyna- 3 łyżeczki
Truskawki- do dekoracji

Wykonanie:
3 łyżeczki żelatyny zalewamy 2 łyżkami gorącej wody i mieszamy.
Mleko i śmietankę zagotowujemy.
Wyjmujemy ziarenka z laski wanilii i dodajemy do mleka (ewentualnie dodajemy kilka kropli zapachu waniliowego).
Dodajemy cukier i cukier waniliowy i mieszamy do momentu rozpuszczenia się.
Kiedy mleko i śmietanka zagotują się, zdejmujemy garnek z gazu i dodajemy żelatynę. Dokładnie mieszamy.
Rozlewamy do foremek.
Po ochłodzeniu wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny.

Składniki wystarczą na 2 porcje.
Jeśli chcemy wyjąć panna cottę z foremki, wkładamy foremkę na kilkanaście sekund do miseczki z gorącą wodą i odwracamy do góry nogami.


  

























2 komentarze:

  1. ale powiało wakacjami, wygląda pięknie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do wakacji jeszcze troche- trzeba się jakoś wspomagać żeby dotrwać :)

      Usuń