20 lutego 2013

Lunch Box

Sałatka ze smażonym kurczakiem i ryżem:


Ponieważ niedługo wracam do pracy w biurze, oto jeden z pomysłów na lunch. Do zrobienia poprzedniego dnia w domu i do zabrania do biura. Na ciepło lub na zimno.
Lista zakupów:
Ryż- 300 gramów
Pierś z kurczaka
Curry- 1 łyżka (opcjonalnie)
Oliwa- 5 łyżek
Fasolka szparagowa (świeża lub mrożona)- 150 gramów
Cebulka dymka- 1 sztuka (ewentualnie gruby szczypiorek)
Seler naciowy- 1 łodyga
Rodzynki- 2 łyżki
Papryczka chilli- 1 sztuka
Sok z 1 limonki
Kolendra
Sól

Wykonanie:
Gotujemy ryż w osolonej wodzie.
Pierś kurczaka kroimy w paski, posypujemy curry (opcjonalnie) i polewamy 2 łyżkami oliwy. Smażymy na dużym ogniu przez 5 minut.
Odstawiamy mięso do wystygnięcia.
Fasolkę szparagową gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy.
Rodzynki moczymy przez 2-3 minuty w gorącej wodzie.
Do ryżu dodajemy fasolkę, pokrojoną cebulkę dymkę (lub szczypiorek), seler, rodzynki, pozostałe 3 łyżki oliwy, sok z limonki, chilli oraz sól.
Mieszamy aby składniki się połączyły.
Dodajemy kurczaka.
Dekorujemy posiekaną kolendrą.
Podajemy z cząstkami limonki lub jogurtem naturalnym (chociaż mi bardzo smakuje z gotowym sosem "Słodkie Chilli"- do kupienia w "Kuchniach Świata").


2 komentarze:

  1. Bardzo kolorowa i na pewno smakowita :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję :) gorąco polecam bo przygotowanie zajmuje 15 minut i można wykorzystać nizużyte resztki z dnia poprzedniego :)

    OdpowiedzUsuń