...Pralinki czekoladowe:
Lista Zakupów:
Biszkopty- 8 dag (3/4 opakowania)
Miękkie masło- 8 dag (ok 1/3 kostki)
Gorzka czekolada- 1 tabliczka
Kakao- 1 łyżka
Likier Baileys- 4 łyżki
Zmielone migdały- 2 dag
Cukier puder- 1 łyżka
Wiórki kokosowe, kakao, płatki czekoladowe- do obtoczenia pralinek
Wykonanie:
Biszkopty kruszymy na proszek, czekoladę ścieramy na tarce.
Proszek z biszkoptów i startą czekoladę łączymy z kakao, masłem, likierem, migdałami i cukrem pudrem.
Całość zagniatamy i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Z masy formujemy kulki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych, płatkach czekoladowych lub kakao- wedle uznania.
Przepis pochodzi ze strony http://www.mojewypieki.com/
Lista Zakupów:
Miód- 30 dag (1 mały słoik)
Cukier- 30 dag
Masło- 3 łyżki
Kakao- 9 łyżek
Przyprawa do pierników- 4 łyżeczki9 jajek- tylko białka
Mąka- 30 dag
Proszek do pieczenia- 3 łyżeczkiRodzynki- 10 dag
Skórka pomarańczowa- 10 dag
Powidła śliwkowe- 15 dag (3/4 słoika)
Gotowa polewa czekoladowa
Wykonanie:
Miód, 15 dag cukru, 3 łyżki masła i 6 łyżek kakao gotujemy na małym ogniu przez 15 minut (uwaga aby się nie przypaliło!).
Dodajemy przyprawę do pierników.
Białka ubijamy z 15 dag cukru i ostrożnie łączymy z przestudzoną masą piernikową.
Dodajemy mąkę, 3 łyżki kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy i dodajemy 3/4 posiekanych bakalii.
Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy 30 minut w temp 190 C.
Po upieczeniu ciasto przecinamy na pół, smarujemy powidłami śliwkowymi i przykrywamy drugą częścią ciasta.
Przestudzony piernik dekorujemy polewą czekoladową (przygotowanie zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
Przepis (w bardzo podobnych wersjach) znalazłam na stronie http://www.kwestiasmaku.com/, a także w magazynie "Moje Gotowanie" (Grudzień 2012).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz