Ciasteczka cynamonowe:
Lista zakupów:
1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
Drobny cukier (1 szklanka)
Cynamon mielony (1 łyżka)
Wykonanie:
Ciasto francuskie należy rozmrozić na blacie w kuchni.
Cukier mieszamy z cynamonem.
Rozmrożone ciasto francuskie posypujemy częścią mieszanki cukru z cynamonem.
Ciasto składamy na pół i ponownie posypujemy cukrem i cynamonem.
Składamy na pół jeszcze czterokrotnie, za każdym razem posypując cukrem i cynamonem.
Ciasto kroimy na około centymetrowe plasterki.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 200 C około 15 minut, w połowie pieczenia przewracając na drugą stronę.
Wiśniówka:
Przygotowywana już od wakacji.
Lista zakupów:
Wiśnie 6 kg
Cukier 6 kg
Lub mniej/więcej, ważne aby zachować proporcję wiśni do cukru 1:1
Wykonanie:
Wiśnie zasypujemy cukrem- najlepiej w szklanych słoikach. Od góry nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 2- 4 tygodnie, aż owoce puszczą sok i cały cukier się rozpuści.
Praktyczna rada- przy słoikach będą zbierać się muszki owocowe- dlatego odstawiamy w takie miejsce aby nam to zbytnio nie przeszkadzało.
Co jakiś czas mieszamy łyżką.
Po 4 tygodniach odlewamy sok i mierzymy jaką mamy ilość.
Do soku dolewamy tyle samo wódki (proporcje 1:1).
Przechowujemy przez kolejne 3 tygodnie, tym razem w zakręconych słoikach.
Ponownie, co jakiś czas mieszamy łyżką.
Po około 3 tygodniach nalewkę zlewamy przez gazę do butelek, tak aby była czysta i klarowna.



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz