Lista zakupów:
Mąka- 300 g
Jajka- 4 sztuki
Mleko- 250 ml
Jajka- 4 sztuki
Mleko- 250 ml
Jabłka- 2 sztuki
Rodzynki- 2 łyżki
Cukier- 4 łyżki
Cynamon
Szczypta soli
Woda mineralna lub zwykła woda
Masło do smażenia
Szczypta soli
Woda mineralna lub zwykła woda
Masło do smażenia
Wykonanie:
Mąkę, jajka, mleko i sól miksujemy na gładką masę.
Przed samym smażeniem dodajemy do ciasta wodę (około 1/2 szklanki).
Naleśniki smażymy z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni z cienkim dnem, na małej ilości masła.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka, dodajemy łyżkę masła, zasypujemy cukrem i cynamonem.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka, dodajemy łyżkę masła, zasypujemy cukrem i cynamonem.
Rodzynki zalewamy gorącą wodą aby się namoczyły, następnie dodajemy do jabłek.
Całość gotujemy na małym ogniu mieszając, do momentu aż cukier utworzy gęsty syrop a jabłka będą miękkie.
Ciepłe jabłka nakładamy na naleśniki i zawijamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz