2 stycznia 2013

Naleśniki z jabłkami i rodzynkami

W ramach noworocznego protestu przed wchodzeniem do kuchni na dłużej niż 10 minut prezentuję:



Lista zakupów:
Mąka-  300 g
Jajka-  4 sztuki
Mleko-  250 ml
Jabłka-  2 sztuki
Rodzynki-  2 łyżki
Cukier-  4 łyżki
Cynamon
Szczypta soli
Woda mineralna lub zwykła woda
Masło do smażenia

Wykonanie:

Mąkę, jajka, mleko i sól miksujemy na gładką masę.
Przed samym smażeniem dodajemy do ciasta wodę (około 1/2 szklanki).
Naleśniki smażymy z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni z cienkim dnem, na małej ilości masła.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka, dodajemy łyżkę masła, zasypujemy cukrem i cynamonem.
Rodzynki zalewamy gorącą wodą aby się namoczyły, następnie dodajemy do jabłek.
Całość gotujemy na małym ogniu mieszając, do momentu aż cukier utworzy gęsty syrop a jabłka będą miękkie.
Ciepłe jabłka nakładamy na naleśniki i zawijamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz