10 stycznia 2013

11 stycznia- Dzień Wegetarian

W związku z tym, iż z dań bezmięsnych akceptuję tylko słodycze- poniżej przepis na szarlotkę:

Szarlotka:









Lista zakupów:
Mąka- 2 szklanki
Cukier puder- 1,5 szklanki
Cukier kryształ-2 łyżki
Cukier waniliowy- 1 torebka
Jajka- 3 sztuki
Masło- 20 dag
Jabłka (Antonówki)- 1 kg
Sok jabłkowy- 0,5 szklanki
Goździki
Sól

Wykonanie:
Zagniatamy ciasto z mąki, szklanki cukru pudru, żółtek i masła.
Formujemy kulę i wkładamy ją do zamrażarki na około 40 minut.
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki.
Jabłka wkładamy do garnka, zalewamy sokiem jabłkowym, dodajemy goździki i prażymy, do momentu aż zaczną się rozpadać.
Dodajemy cukier kryształ i cukier waniliowy, gotujemy mieszając do momentu aż się rozpuści.
Ciasto wyjmujemy z zamrażarki.
2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim prostokątną blachę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia.
Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 C.
Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Po ubiciu dodajemy pół szklanki cukru pudru.
Pianę wykładamy na jabłka.
Całość zapikamy jeszcze 30 minut w piekarniku.

1 komentarz:

  1. dzisiaj jadłam do kawki szarlotkę własnej roboty...wygląda bardzo podobnie do Twojej :)
    magda g

    OdpowiedzUsuń