19 stycznia 2013

Rozgrzewające Chili con carne

Kiedy za oknem temperatura spada poniżej - 10 stopni.

Chili con carne:




 Lista zakupów:
Mielone mięso wołowe- 500 gramów
Czerwona papryka- 1 sztuka
Puszka krojonych pomidorów
Puszka czerwonej fasoli
Czosnek- 2 ząbki
Cebula- 1 sztuka
Kmin rzymski (Kumin)- 1 łyżeczka
Płatki chili- 1 łyżeczka
Sól, Pieprz
Oliwa do smażenia

Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę a czosnek w cienkie plasterki.
W garnku rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę z czosnkiem.
Dodajemy kumin i płatki chili.
Następnie, dodajemy mięso mielone i smażymy całość do momentu aż mięso zmieni kolor na szarawy.
Do garnka wlewamy zawartość puszki z krojonymi pomidorami.
Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do garnka.
Całość gotujemy na średnim ogniu przez 20-30 minut.
Na koniec dodajemy czerwoną fasolę.
Gotujemy kolejne 10 minut.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

1 komentarz:

  1. uwielbiam chilli con carne!!! pięknie wygląda :)
    pzdr,
    magda gogolewska

    OdpowiedzUsuń