30 stycznia 2013

Szybka zapiekanka z łososiem- step by step

Zapiekanka z łososiem, ziemniakami i cukinią:

Lista zakupów:
Ziemniaki- ok 10 sztuk (w zależności od wielkości naczynia w którym robimy zapiekankę)
Łosoś- 1 filet ok 350 gramów
Cukinia- 2 duże
Ser żółty- 1 szklanka startego sera
Jajko- 1 sztuka
Śmietanka 30%- 6 łyżek
Mąka ziemniaczana- 1 łyżka
Sól, Pieprz

Wykonanie:
Ziemniaki kroimy w plastry i gotujemy w osolonej wodzie- około5 minut od momentu zagotowania się wody.
Wykładamy warstwę ugotowanych ziemniaków do naczynia żaroodpornego.
Cukinię zcieramy na tarce o dużych oczkach i podsmażamy na patelni około 5 minut.
Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy śmietankę.
Z patelni odlewamy około pół szklanki powstałego soku. Łączymy go z mąką ziemniaczaną i wlewamy z powrotem na patelnię.
Do cukinii wbijamy jedno jajko. Całość mieszamy.
Cukinię wykładamy na ziemniaki.
Następnie, na cukinię układamy kolejną warstwę plastrów ziemniaczanych.
Łososia kroimy na małe kawałeczki i układamy na górnej warstwie ziemniaków.
Zapiekamy w piekarniku 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Następnie wyjmujemy zapiekankę, posypujemy tartym serem i wkładamy do piekarnika. Zapiekamy do momentu rozpuszczenia się sera żółtego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz