11 marca 2013

Babeczki cytrynowe


Lista zakupów:
Jogurt naturalny- 125 g (3/4 małego kubeczka)
Masło- 75 g
Jajka- 2 sztuki
Skórka z 1 cytryny
Mąka- 150 g
Soda oczyszczona- pół łyżeczki
Szczypta soli
Cukier- 125 g
Cukier puder- 200 g
Sok z 1 cytryny

Wykonanie:
Mieszamy jogurt z roztopionym masłem, jajkami i skórką otartą z cytryny.
Do składników mokrych dodajemy składniki suche: mąkę, sodę, sól i cukier.
Całość mieszamy do połączenia się składników i zyskania gładkiej masy.
Foremkę do muffinów wykładamy papilotkami.
Nakładamy ciasto.
Pieczemy 25 minut w temperaturze 170 C.

Cukier puder rozcieramy z sokiem z cytryny i tak przygotowanym lukrem polewamy babeczki.

* Ilość składników na 6 babeczek.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam babeczki, też niedawno robiłam tylko czekoladowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. te cytrynowe sa bardzo fajne tylko nie rosną za bardzo, ale w smaku super :)

    OdpowiedzUsuń