Jogurt naturalny- 125 g (3/4 małego kubeczka)
Masło- 75 g
Jajka- 2 sztuki
Skórka z 1 cytryny
Mąka- 150 g
Soda oczyszczona- pół łyżeczki
Szczypta soli
Cukier- 125 g
Cukier puder- 200 gSok z 1 cytryny
Wykonanie:
Mieszamy jogurt z roztopionym masłem, jajkami i skórką otartą z cytryny.
Do składników mokrych dodajemy składniki suche: mąkę, sodę, sól i cukier.Całość mieszamy do połączenia się składników i zyskania gładkiej masy.
Foremkę do muffinów wykładamy papilotkami.
Nakładamy ciasto.Pieczemy 25 minut w temperaturze 170 C.
Cukier puder rozcieramy z sokiem z cytryny i tak przygotowanym lukrem polewamy babeczki.
* Ilość składników na 6 babeczek.
Uwielbiam babeczki, też niedawno robiłam tylko czekoladowe.
OdpowiedzUsuńte cytrynowe sa bardzo fajne tylko nie rosną za bardzo, ale w smaku super :)
OdpowiedzUsuń