Tarta z Truskawkami:
Lista Zakupów:
Mąka- 200g
Cukier- 3 łyżki
Masło- 200g
Jajko- 1 szt
Zapach cytrynowy- 1 łyżeczka
Mleko- 500 ml
Krem karpatkowy
Truskawki- 500g
Wykonanie:
Mąkę, cukier, 100g zimnego masła, jajko i zapach cytrynowy zagniatamy razem do połączenia się składników. Z ciasta lepimy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkowujemy je na blacie posypanym mąką.
Ciastem wyklejamy foremkę i nakłuwamy ciasto widelcem.
Całość wkładamy do lodówki na 30 minut.
Krem karpatkowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (w szklance mleka rozpuścić krem karpatkowy, resztę mleka zagotować i wlać rozrobiony krem. Zagotować. Po ostudzeniu do kremy dodać miękkie masło i całość zmiksować na gładki krem).
Kruchy spód pieczemy w temperaturze 180 C przez 15 minut.
Przed włożeniem do piekarnika foremkę z ciastem należy obciążyć np specjalną fasolkę lub drugą foremką.
Po upieczeniu, ciasto studzimy.
Wykładamy na kruchy spód krem karpatkowy i układamy truskawki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz